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와인 공부

와인의 당도 (Sweetness of Wine)

by Mr. Donaldson 2023. 6. 14.

Sweetness of wine (와인의 당도)

Wine Table, decanter and wine glasses
Wine Table

 

  저는 당도가 높은 와인보다는 당도가 낮은 와인을 더 좋아합니다. 달콤함이 필요한 자리에는 모스카토와 같이 당도가 높은 와인이 좋습니다. 하지만, 너무 달기만 하면 많이 마시기가 오히려 힘듭니다.

 오늘은 와인의 당도에 대해서 알아보겠습니다.

 

(I prefer wine with low resigdual sugar content to wine with high sugar content. Wine with high sugar content, such as moscato, is good for places that need sweetness. However, it's hard to drink a lot if it's too sweet.

 

Today, I am goint to write about sweetness of wine.)


1. 와인의 단맛을 잔당이라고 합니다.

 - 잔당은 발효가 끝난 와인 안에서 발효가 안되어 남은 포도의 당분입니다.

 - Sweetness in wine is called residual sugar (RS).

 - Residual  sugar is the infermented grape suagrs left over in the wine after fermentation has completed.

 

 

 

2. 와인의 당도는 범위가 매우 넓습니다.

 - 우유는 리터 당 약 50g의 당분이 있고, 콜라는 리터 당 약 113g, 시럽은 700g이 함유되어 있습니다.

 - 잔당이 높은 와인은 점도가 높습니다.

 

 - There is a cery wide range of sweetness in wine.

 - Milk contains about 50g/L.

 - Cola contains approximately 113g/L.

 - Syrup is nearly all sugar 70% or 700g/L.

 - Wine appears more viscous with higher residul sugar.

 

 

 

3. 스틸 와인 (Still Wines)

 - 와인 전문가들이 와인의 당도 수준을 설명할 때 사용하는 일반적인 용어

 (The below terms are the common language used by most professionals to describe wine sweeteness levels.

  g/L Calory (Cal)
완전 드라이
(Bone-Dry)
1 0
드라이
(Dry)
1~17 0~10
오프 드라이
(Off-Dry)
17~35 10~21
스위트
(Sweet)
35~120 21~72
매우 스위트
(Very sweet)
120+ 72 +

 - 사람이 당분을 감지하는 미각은 민감한 편이 아닙니다. 

 - 드라이한 맛이 나는 와인이라도 잔당이 많게는 17g/L가 포함되었을 때가 많습니다.

 

 - Human palates are not particularly sensitive at tasting sugar.

 - Dry-tasting wines often contain up to 17g/L

 

 

 

4. 스파클링 와인 (Sparkling Wines)

 - 스파클링 와인(샴페인, 프로세코, 카바 등)에는 스틸 와인과는 달리 설탕이 소량 첨가 됩니다.

 - 양조의 마지막 단계에는 흔희 농축 포도즙의 형태로 당분을 첨가합니다.

 - 스파클링 와인 라벨에는 항상 당도 수준이 표기가 됩니다.

 

 - Unlike still wines, sparkling wines (including Champagne, Prosecco, and Cava), will add a small amount of sugar, usually in the form of concentrated grape must, during the last step of winemaking.

 - Sparkling wines will absolutely have sweetness levels indicated on the label.

  g/L  Calory (Cal)
브륏 나튀르
(Brut Nature)
0~3 0~2
엑스트라 브륏
(Extra Brut)
0~6 0~5
브륏
(Brut)
0~12 0~7
엑스트라 드라이
(Extra Dry)
12~17 7~10
드라이
(Dry)
17~32 10~20
드미 섹
(Demi-Sec)
32~50 20~30

(Doux)
50 +  30 +

 

 


  제가 최고로 좋아하는 와인은 이탈리아의 와인입니다. 이탈리아 와인은 다양한 포도 품종으로 만듭니다. 그러나, 대부분의 와인들이 다소 높은 산도에 적당한 당도를 가져 마시기가 좋습니다. 작년에 이탈리아 여행을 다녀온 뒤에 살짝 당도가 있는 프리미티보가 가장 좋아하는 포도 품종이 되었습니다.

 

(My favorite wine is Italian wine. Italian wines are made from various grape varieties. However, most wines have a rather high acidity and moderate sugar content, so it is good to drink for me.

After traveling to Italy with my wife last year, my favorite grape variety has become a slightly sugary Primitivo.)