음주 상식 (Drinking Facts)
와인도 술입니다. 5~20%까지 다양한 도수가 있지만, 주로 10~14%의 와인을 많이 마시게 됩니다. 와인 1병 750ml 용량에 14%가 알코올이라면, 소주 1병이 330ml 용량에 17%이니까 2병 정도의 알코올이 대략적으로 들어있지 않을까 생각됩니다.
오늘은 와인에 관한 음주 상식을 포스트 하려고 합니다. 저는 심한 숙취를 겪고 나면 2주일 동안은 알코올은 입에도 대지 않습니다.
(Wine is also alcohol. There are various degrees ranging from 5 to 20%, but we usually drink 10 to 14% of wine. If a bottle of wine contains 14% alcohol per one bottle (750ml), a bottle of Korea soju contains 17% alcohol per one bottle (330ml). One bottle of wine contains alcohol similar to two bottles of Korea soju.
Today, I am going to write some drinking common sense about wine. I don't even eat alocohol for two weeks after a bad hangover.)
1. 와인 1병 기준 (Wine one bottle)
- 750ml는 표준 섭취량 1잔 기준으로 150ml (5 온스) 5잔입니다.
(A standard serving of wine is 150ml (5 ounce) and a standard bottle (750ml) contains 5 servings of wine.)
2. 미국심장협회에 따르면 술을 적당하게 마시는 사람들이 안 마시는 사람들보다 심장병에 덜 걸린다는 조사가 있습니다.
(According to the American Heart Association, the incidence of heart disease is lower in people who practice moderation than in non-drinkers.)
3. 적정량이란? (Moderations?)
- 미국 암학회에서는 남성은 하루 2잔(주 14잔), 여성은 하루 1잔 (주 7잔) 이하의 섭취를 권장합니다.
- The American Cancer Institue recommends no more than 2 drinks per day for men (14 per week) and 1 drink per day for women (7 total per week).
4. 술자리 대처 요령 (What if I'm having a party?)
- 남성은 하루에 3잔을 넘지 않는 것을 추천합니다. 여성은 2잔을 넘지 않는 것을 추천합니다.
- 금주일을 정하여 일주일의 알코올 섭취를 조절을 해야 합니다.
- Men should not exceed more than 3 servings in a single day. Women should have no more than 2.
- Take an alcohol-free day to make up the difference.
5. 와인을 마신 후 두통 (Headache after drinking wine)
- 술자리 후 두통이 생기는 주요 원인은 이산화항이 아니라 탈수 때문입니다.
- 다른 주요 원인은 술 제조 과정에서 발생하는 아민 계열의 유기 물질이라고 추측됩니다.
- The primary cause of a wine headache is not sulfites-it's dehydration.
- The other major cause is thought to be from fermentation-derived biogenic amines.
6. 숙취 두통 예방 (Avoid headaches)
- 탈수로 인한 두통 예방을 위해서는 와인 한 잔(150ml) 당 물 한잔(250ml)을 마시는 것을 추천합니다.
- Avoid headaches caused by dehydration by drinking one full 250ml(8 oz) glass of water with every serving of wine.
7. 이산화항 포함 (Contains Sulfites)
- 와인 라벨에 '이산화항 포함'이라고 표기되어 있을 경우에는 이산화항이 10ppm 이상 들어있다는 것입니다.
- 법이 허용하는 최대치는 350ppm이며, 대부분의 와인은 50~150ppm이 포함되어 있습니다.
- 탄산음료 한 캔에는 350ppm 정도의 이산화항이 포함되어 있습니다.
- Wines are labeled "contains sufites" if they contain more than 10 ppm(parts per million).
- Legal limits are as high as 350 ppm and most range between 50-150 ppm.
- A can of soda contains 350 ppm.
8. 이산화항 양
- 화이트 와인보다 레드 와인에 이산화항이 적게 들어있습니다.
- 스위트 와인보다 드라이한 와인에 이산화항이 적게 들어있습니다.
- 대체로 고품질 와인보다 저품질의 와인에 이산화항이 많이 들어있습니다.
- Red wines contain less sulfites than white wines.
- Dry wines contain less sulfites than sweet wines.
- Low-quality wines contain more sulfites than higher-quality wines.
9. 와인 한 병에 포함되어 있는 것들 (A bottle of Wine)
- 물 : 대부분 (Water)
- 알코올 : 알코올 도수만큼 (에탄올) (Alcohol-Ethanol)
- 기타 성분 (Other stuff)
글리세롤 | Glycerol |
산 (주석산, 말산 등) | Acids (Tartaric, Malic, etc) |
아미노산 | Amino Acids |
에스테르 | Esters |
미네랄 (칼슘, 마그네슘, 인, 나트륨 등) | Minerals (calcium, mognesium,phosphorus, sodium, etc.) |
페놀 (타닌, 안토시아닌, 폴라보놀 등) | Phenol (Tannnis, anthocyanins, flavanols, etc.) |
당 (포도에서) | Sugar (Grape-derived) |
휘발성 산 (아세트 산 등) | Volatil Acids (acetic acide, etc.) |
이산화항 | Sulfites |
아세트알데하이드 | Acetaldehyde |
- 칼로리 (Calories)
알코올 도수 (%, ABV) | 150ml 당 칼로리 Calories/150ml | 1병 칼로리 Calories/1 bottle |
10% (Dry) | 81 cal | 405 |
12% (Dry) | 91 cal | 455 |
14% (Dry) | 110 cal | 555 |
16% (Dry) | 120 cal | 600 |
20% (Sweet) | 108 (Calory/85ml) | 1080 |
저는 와인에 빠지기 시작했을 때에 솔직히 잘 모르고 너무 맛있는 나머지 홀짝홀짝거리며, 2병을 마신 적이 있었습니다.
잠은 잘 잤는데, 아침부터 머리가 너무 아프고 속도 아파서 하루 종일 약 먹고 누워있었던 적이 있었습니다. 그 이후에는 와인을 마실 때에는 항상 충분한 물을 마십니다. 또한 1병(5잔) 이상은 마시지 않기 위해서 노력하고 있습니다.
세상에 맛있는 와인은 너무 많으나, 항상 조심하셔야 합니다.
(When I started to fall into Wine, I honestly didn't know it well. One day, it was so delicious that I sipped and drank wine two bottles in 3 hours. I slept well, but I had a headache and a stomachache from the next morning. So, I had to lie down after taking medicine all day. After that, I always drink enough water when I drink wine. Also, I am trying not to drink more than a bottle of wine.
There are so many delicious wines in the world, but you should always be careful)
'와인 공부' 카테고리의 다른 글
와인의 당도 (Sweetness of Wine) (0) | 2023.06.14 |
---|---|
와인의 향 (냄새) Aroma of Wine (Smell) (0) | 2023.06.12 |
와인의 특징 '바디' (Wines by Body) (2) | 2023.06.07 |
와인이란 무엇인가? What is Wine? (0) | 2023.06.06 |
와인 시음 및 평가 (품질) ② (0) | 2023.06.06 |